Bel ons

Veelgemaakte fouten bij zelf riolering aanleggen

Voor de doe-het-zelvers zijn op internet veel online handleidingen te vinden om zelf een riool aan te leggen of te repareren. We geven voor de zekerheid de meest voorkomende fouten van doe-het-zelvers.

Verkeerde diameter van het riool

De afvoerbuizen moeten de juiste diameter hebben. Wanneer u meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet u zeker de grootst aangegeven diameter hanteren. Het is ook belangrijk dat u voor de buizen de juiste diameter respecteert. Dit en het vorige punt zorgen er namelijk voor dat verstoppingen worden vermeden. Een te grote diameter kan namelijk ook voor verstoppingen zorgen.

Verkeerd graafwerk voor riolering

Onderzoek de bodemgesteldheid: het is belangrijk om de bodemgesteldheid te onderzoeken om te bepalen of er speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen, zoals het stabiliseren van de grond of het nemen van extra maatregelen tegen wateroverlast.

Het is essentieel dat de buis wordt omringd door schoon zand. Met ‘schoon’ bedoelen we zand zonder stenen, puin of andere verontreinigingen. Dit zorgt voor een goede afwatering en voorkomt dat de buis beschadigd raakt door scherpe objecten. Zorg ervoor dat het zand gelijkmatig rondom de buis wordt verdeeld.

Verkeerd hak- en breekwerk

De meeste leidingen en afvoeren liggen onder de grond. Een vloer openbreken is dan ook een veelvoorkomende taak bij een riolering aanleggen. Heeft u hier echter geen ervaring mee en weet u niet precies hoe het leidingstelsel loopt, dan is de kans op een leidingbreuk aanwezig.

Indien u over een lange afstand riolering wil aanleggen en dus een langere sleuf moet graven, is het zeer verstandig om proefsleuven te graven. Ook bij korte sleuven kan een proefsleuf al van waarde zijn om de bestaande kabels en leidingen te lokaliseren.

Verkeerde hellinggraad

Bij een te weinig steile hellingsgraad zal het water blijven staan in de buizen en zal het te traag weg vloeien. Bij een te hoge hellingsgraad zal het water te snel door de buizen vloeien waardoor het vuil niet goed wordt meegevoerd. Dit heeft tot gevolg dat dit blijft liggen en zal ophopen, wat een verstopping tot gevolg zal teweeg brengen.

Zorg voor een correcte aansluiting

Bij het aanleggen van de riolering is het belangrijk dat u hiervoor de wetgeving volgt. Nu bent u bij een nieuwbouw woning verplicht om bij het afvalwater het regenwater te scheiden van het ander afvalwater. Ook wie nu reeds aangesloten is op de riolering, kan in de toekomst, bij aanleg van een gescheiden riolering, verplicht worden om het hemelwater te scheiden.

Ontluchting van het riool

Bij het aanleggen van riolering is het van essentieel belang om ook aandacht te besteden aan de ontluchting van een riool. Ontluchtingssystemen spelen een cruciale rol in het behoud van een goed functionerend rioleringssysteem. Rioleringssystemen zijn ontworpen om afvalwater af te voeren, maar tijdens dit proces wordt er ook lucht verplaatst. Als er geen ontluchting aanwezig is, kan de lucht niet uit het riool ontsnappen en ontstaat er drukopbouw in het systeem.

Rioolspecialist bellen of zelf riool aanleggen?

Ons advies bij het aanleggen van een riolering is altijd hetzelfde: schakel een professional in! Ja, het kost wat meer geld. Maar dan weet u wel zeker dat het goed gebeurt. Hoeveel het aanleggen van uw riolering precies kost is lastig in te schatten. De prijs verschilt namelijk per situatie en is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Hoeveel meter rioolbuis moet hij aanleggen?
 • Van welk materiaal zijn de nieuwe rioolbuizen gemaakt?
 • Hoeveel voorzieningen moet hij de zelfde afvoer aansluiten?
 • Moet hij oude rioleringen verwijderen en afvoeren?
 • Komt er bij het aanleggen van de riolering hak- en breekwerk kijken
 • Hoeveel tijd is de vakman in totaal kwijt met uw riolering aanleggen?

De specialisten van Rioclean kijken graag mee als u riool aan vervanging toe is. Met hun deskundigheid kan jij bepalen of complete vernieuwing of gedeeltelijke vervanging de beste oplossing is. Vraag ons gerust om advies.

Benieuwd wat we kunnen?

Ontdek onze realisaties

Meer dan 30 jaar sterk
in ruim- en ontstoppingswerk

 • Specialist in ontstoppen en ruimen
 • Express dienst
 • Ervaren techniekers
 • Vakkundige service
 • Modern wagenpark en materiaal
 • Meer dan 30 jaar ervaring

Heb je vragen?

Ontdek onze veelgestelde vragen