Bel ons

Toilet of WC verstopt? Rioclean biedt hulp

Een verstopte wc zorgt voor enorm veel overlast. Je kunt niet naar het toilet, er hangt een vieze rioollucht en met een beetje pech zorgt het ook voor waterschade. Een snelle oplossing is dus gewenst.

Je hebt nu twee opties: zelf de wc ontstoppen of een ontstoppingsdienst bellen. De eerste optie werkt alléén bij oppervlakkige of kleine verstoppingen. Zit de verstopping dieper, dan kies je beter voor optie twee. Wij lossen het probleem gegarandeerd snel en netjes voor je op.

Voorkom een nieuwe verstopping van het toilet door geen vetresten, frituurvet of verfresten in de wc te gooien. Gebruik bovendien nooit teveel wc-papier en spoel altijd goed met de grote spoelknop na een bezoek aan de wc. Ook maandverband, tampons, vochtige doekjes, luiers en keukenpapier horen niet in een wc thuis. Zorg ervoor dat er altijd een prullenbakje aanwezig is om damesverband in te deponeren.

ontstoppen

Oorzaken van een verstopt toilet

Voordat je gaat beginnen is het goed om te weten wat de verstopping van je toilet nu precies heeft veroorzaakt.

Een verstopte wc kan veroorzaakt worden door toiletpapier, vochtige doekjes of zelfs geurblokjes die worden doorgespoeld. Soms komt er speelgoed, verf of andere knutselmateriaal per ongeluk in het toilet terecht. Hierdoor kan er binnenshuis een verstopping ontstaan.

Heb je kleine kinderen? Dan kan het zijn dat een luier of een stuk speelgoed vastzit in de wc. Grote kans dat je dit niet weggespoeld krijgt. In dat geval zal je een methode moeten gebruiken waarmee je de verstopping naar boven krijgt. Een ijzeren kapstok kan hierbij een hulp zijn.

Ook buitenshuis kunnen er verstoppingen optreden. Denk bijvoorbeeld aan een overvolle septische put. In dat geval moet de put worden geruimd. Het is ook mogelijk dat de bacteriehuishouding in de septische put ontregeld is, waardoor de septische deeltjes niet voldoende afbreken en de septische put niet meer doet wat moet.

Verstopte toilet of verstopte keukenafvoer?

Reken op Rioclean®
expert in ontstoppingen

Van je toilet maak je elke dag gebruik. Een verstopt toilet is dan ook een probleem waar je snel vanaf wilt zijn. Wanneer je het traag of niet langer weglopen van wc-water of het opstijgen van water bij het doorspoelen niet opgelost krijgt met een plopper of keukenmiddel, wordt het tijd om een professional in te schakelen. Wij kunnen meteen nagaan of de oorzaak binnen- of buitenshuis ligt, de locatie achterhalen en het probleem efficiënt van de baan helpen! Dit doen we meestal via de septische put of controleput.

Hetzelfde geldt voor een verstopte keukenafvoer, die het meestal laat afweten door een opeenhoping van keukenvet. Onze techniekers kunnen vanaf een diameter van 4 cm snel en veilig ontstoppen met behulp van hoge druk. Daarna wordt alles grondig gereinigd en is je afvoer zo goed als nieuw.

Wc ontstoppen met rubberen handschoenen

Is de verstopping in je toilet zichtbaar? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen, want dat betekent (meestal) dat je er direct bij kan. Soms ligt een prop toiletpapier aan de oorzaak van de verstopping. Indien jouw wc verstopt zit, is het dan ook aangeraden om eerst even met een rubberen handschoen te voelen of je de oorzaak van de verstopping vindt. De prop weghalen volstaat dan meestal.

Het is geen fijn taakje, maar vaak wel het meest efficiënt. Trek uiteraard handschoenen aan en reik zo ver mogelijk in de pot met je hand. Als je de verstopping voelt, dan kan je deze uit de buizen trekken. Papier kun je eventueel uit elkaar trekken om het alsnog door te spoelen.

Het toilet verstopt: ontstoppen met een wc-ontstopper

De traditionele methode blijft de rubberen wc-ontstopper. Verwijder eerst het wc-papier dat in de weg zit en plaats vervolgens de ontstopper over de afvoer.

Spoel zo’n wc-ontstopper steeds af voor gebruik en laat het even weken in heet water, want hierdoor wordt het rubber zachter en werkt de wc-ontstopper beter. Zorg ervoor dat er voldoende water in de wc-hals zit en voeg eventueel wat water toe, want anders kan de wc-ontstopper zijn werk onvoldoende doen. Let erop dat de zuignap groot genoeg is om het volledige wc-gat af te dekken, zodat je goed vacuüm kunt trekken. Merk je dat het niet werkt, probeer het nog een keer.

Plaats de wc-ontstopper vervolgens in de wc-hals en druk stevig aan, waarna je opnieuw een trekkende beweging maakt. Hierdoor creëer je zowel een zuigende als een duwende kracht, waardoor de prop loskomt en wordt weggespoeld. Dit lukt niet altijd in één keer dus hou even vol! Blijf dit herhalen tot alles goed weggespoeld is, spoel tot slot nog goed na met voldoende water.

Wc ontstoppen met heet water

Zit het toilet verstopt en loopt het water traag weg? Wacht dan even tot er opnieuw voldoende ruimte is in de toiletpot. Giet wat afwasmiddel in het verstopte toilet en wacht even totdat het zeep naar de bodem is gezakt. Giet nu een emmer heet water in de toiletpot.

Laat het water en afwasmiddel in wc vijf minuten inwerken. Het afwasmiddel kan stoffen zoals vet oplossen, waardoor de verstopping na het doorspoelen verholpen kan worden.

Gebruik geen kokend water, dit kan het materiaal van je wc-pot beschadigen. Het warme water zal samen met de zeep langs de verstopping trekken, waardoor deze losser komt te zitten. Als het water gezakt is, kun je doorspoelen om te kijken of je wc ontstopt is en het water weer goed wegloopt.

Chemisch wc-ontstoppingsmiddel

Omdat we bij Rioclean graag aan het milieu denken, beginnen we met het afraden van deze methode om je verstopte wc te ontstoppen. Omdat ontstoppingsmiddelen erg slecht zijn voor het milieu, vragen we je om alléén ontstoppingsmiddel te gebruiken in het geval dat niets anders werkt.

Een onstoppingsmiddel kàn helpen bij een afvoer met een kleine diameter, zoals een douche of lavabo, bij een toilet haalt het meestal niets uit.

Kijk daarnaast altijd goed op de gebruiksaanwijzing van het ontstoppingsmiddel. Gebruik absoluut niet meer dan wordt aangeraden op de verpakking. Ga ook nooit met een ontstopper aan de slag net nadat u ontstoppingsmiddel in het toilet heeft gegooid. Het middel kan dan op je huid terechtkomen en gaan irriteren.

Hulp van een ontstoppingsdienst nodig?

Hebben bovenstaande manieren allemaal niet geholpen om je wc te ontstoppen? Dan zit er niets anders op dan een ontstoppingsdienst in te schakelen. Onze alleskunners hebben de ontstopping waarschijnlijk binnen no-time opgelost.

Wij beschikken over gespecialiseerde apparatuur en kunnen met een camera zoeken naar de oorzaak van de verstopping of kunnen met hoge druk een prop wegspuiten. Wij zorgen dat jouw wc binnen de kortste keren weer doorspoelt zoals het hoort.

Rioclean is beschikbaar om dringende verstoppingen te verhelpen. Wij werken snel en zorgvuldig. Neem direct contact met ons op voor al uw spoedklussen.

Heb je vragen?

Ontdek onze veelgestelde vragen

Meer dan 30 jaar sterk
in ruim- en ontstoppingswerk

  • Specialist in ontstoppen en ruimen
  • Express dienst
  • Ervaren techniekers
  • Vakkundige service
  • Modern wagenpark en materiaal
  • Meer dan 30 jaar ervaring