Bel ons

Gootsteen verstopt in de keuken?

Een verstopte gootsteen kan een grote ergernis zijn in huis. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je keuken gootsteen te ontstoppen, afhankelijk van de ernst van de verstopping en het type gootsteen dat je hebt. In deze tekst zullen we enkele van deze methoden bespreken en uitleggen hoe je jouw gootsteen snel en gemakkelijk kunt ontstoppen.

Gootsteen ontstoppen met soda en azijn

Doe wat heet water in een bakje en schenk hier wat soda bij. Roer goed door en schenk beetje bij beetje door de gootsteen in de keuken. Laat dit een nacht inwerken en spoel de volgende ochtend door met heet water. Deze methode werkt goed als er veel vetresten in de afvoer van de gootsteen zitten.

Soda en azijn zijn samen een dynamisch duo, want als je ze bij elkaar voegt gaan ze heel erg bruisen en schuimen. Giet het langzaam in de gootsteen en laat dit een nachtje inwerken. Spoel de gootsteen daarna door met heet water. Het voordeel van je gootsteen ontstoppen met soda en azijn, is dat het beschouwd wordt als een milieuvriendelijke methode.

ontstoppen

Gootsteen ontstoppen met een mechanische ontstopper

De volgende methode die je kunt proberen om je gootsteen in de keuken te ontstoppen is met behulp van een ontstopper of plopper. Daar is hij immers voor gemaakt. Houd het rubberen gedeelte eerst even onder de warme kraan. Zet deze daarna over het afvoerputje in de gootsteen. Zorg dat er een laagje water in de gootsteen staat. Dit versterkt de zuigkracht. Maak dan pompende bewegingen, waardoor het vuil als het ware los schiet.

Ontstop de zwanenhals van de gootsteen

Maak de zwanenhals, ook wel sifon genoemd, schoon. Deze kromme leiding in de afvoer zit in het gootsteenkastje. Haal het kastje leeg, pak een emmer erbij en een oude handdoek. Plaats de emmer en de handdoek onder de zwanenhals en maak deze los.

Kijk of in deze bochtige leiding de verstopping zit. Haal viezigheid waar je met je hand bij komt weg of spoel door onder de kraan. Reinig de zwanenhals daarna met een sopje en plaats het weer terug. Zorg ook dat alle anti-lek ringen weer goed aangedraaid worden.

Reken op Rioclean® expert in ontstoppingen

Gootsteen ontstoppen met ontstoppingsmiddel

Wil het bovenstaande allemaal niet helpen? Dan kan je een gootsteenontstopper gebruiken. Vloeibare gootsteenontstopper werkt vaak effectief, maar het is niet goed voor het milieu en tast soms je leidingen aan. Het is belangrijk om deze middelen met zorg te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen. Houd er rekening mee dat deze middelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu, dus gebruik ze alleen als laatste redmiddel.

Verstopte gootsteen oplossen met ontstoppingsveer

Als je bij deze stap bent gekomen hebben de vorige methodes om je gootsteen te ontstoppen waarschijnlijk niet gewerkt. Dat betekent dat het probleem dieper ligt, namelijk ergens in je afvoer.

Duw de ontstoppingsveer met je hand zo ver mogelijk de afvoer in, tot de veer niet meer verder kan. Houd daarna de trommel met één hand bij het handvat beet, terwijl je met je andere hand rustig aan de slinger draait. Hierdoor zal de veer dieper de afvoer inkomen en uiteindelijk door de verstopping heen boren.

Een probleem met je riolering ?

Wij zijn jouw ontstoppingsdienst in regio Limburg

Werken bovenstaande tips niet? Dan zal je toch een professional moeten bellen. Wij kunnen grondig onderzoeken waar de verstopping zit en hoe dit te verhelpen is. Rioclean heeft de juiste apparatuur en expertise om hardnekkige verstoppingen op te lossen en uw gootsteen weer volledig te laten functioneren!

Heb je vragen?

Ontdek onze veelgestelde vragen

Meer dan 30 jaar sterk
in ruim- en ontstoppingswerk

  • Specialist in ontstoppen en ruimen
  • Express dienst
  • Ervaren techniekers
  • Vakkundige service
  • Modern wagenpark en materiaal
  • Meer dan 30 jaar ervaring