Bel ons

Afvoer in de keuken verstopt: verstopte gootsteen of lavabo

Een verstopte afvoer in de keuken kan een groot probleem zijn. Het kan leiden tot vervelende geuren en zelfs tot overstromingen en waterschade. Gelukkig kan je dit zelf goed verhelpen aan de hand van onderstaande tips. Lukt het niet om de verstopping in de keukenafvoer op te lossen of blijft het probleem terugkomen? Dan zit de oorzaak mogelijk verderop in de keukenafvoer of in het riool.

ontstoppen

Hoe ontstaat een verstopte afvoer in de keuken?

Als eerste is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de verstopping. Het veelvuldige gebruik van afwaszeep is vaak een oorzaak van een verstopte gootsteen. Veel mensen spoelen potten, pannen en borden ook gewoon in de gootsteen en denken dat de etensresten eenvoudig zullen worden weggespoeld.

Veel etensresten blijven echter achter in de sifon en hopen zich daar op, tot verstopping een feit is. Ook vet en olie uit pannen kan aan de afvoerleiding blijven kleven, waardoor de leidingen stilaan dichtslibben. Voor jou komt de verstopping dan als een complete verrassing, terwijl het proces maanden geleden al in gang is gezet.

Reken op Rioclean® expert in ontstoppingen

Oplossingen voor een verstopte keukenafvoer

Als de verstopping al is ontstaan, zijn er verschillende methoden om deze te verwijderen.
Als eerste stap kan je de afvoer ontstoppen met een rubberen gootsteenontstopper. Plaats het rubberen gedeelte over de afvoer en maak een pompende beweging. Als dat niet werkt, kan je je sifon schoonmaken door deze los te schroeven en leeg te maken. Verwijder het vuil uit de sifon en reinig de afvoerbuis zelf ook.

Werken bovenstaande suggesties niet, dan betekent het dat de verstopping verder in de leiding wordt veroorzaakt. In dat geval kan je proberen om de afvoer te ontstoppen met kokend water of met soda en azijn. Doe 100 gram schoonmaaksoda in de wasbak en overgiet met 1,5 liter kokend water. Laat het een nachtje inwerken en spoel na met heet water. Werkt het onvoldoende? Gebruik dan een halve liter azijn en soda. Pas wel goed op: het mengsel bruist flink.

Werkt dat ook niet, probeer dan even met een ontstoppingsveer of je zo de verstopping kunt verhelpen. Dit is een flexibele staaf met een haak aan het uiteinde waarmee je de verstopping kunt verwijderen. Het gevaar hierbij is echter dat je de ophoping alleen maar verplaatst. Daarnaast kan het zijn dat je te hard duwt en zo de keukenafvoer stuk maakt. Wees dus vooral voorzichtig als je zelf aan de slag gaat met een ontstoppingsveer.

Een probleem met je riolering ?

Jouw ontstoppingsdienst in Limburg

Als de verstopping hardnekkig blijft, dan kan het nodig zijn om Rioclean in te schakelen. Wij beschikken over de juiste gereedschappen en expertise om de verstopping te verhelpen in heel Limburg. Onze vakmannen hebben jarenlange ervaring in het ontstoppen van gootstenen en beschikken over een hogedrukpomp, frees- en veerapparatuur, handgereedschap en materialen voor het verrichten van kleine (nood)reparaties (sifons, ontstoppingsstukken en dergelijke).

Wil je de verstopping in je keukenafvoer laten verhelpen door Rioclean? Wij bespreken jouw wensen graag persoonlijk om tot een passend voorstel te komen. Minder avontuurlijk dan zelf je gootsteen ontstoppen, maar succes is wél verzekerd. Bel ons voor een afspraak.

Heb je vragen?

Ontdek onze veelgestelde vragen

Meer dan 30 jaar sterk
in ruim- en ontstoppingswerk

  • Specialist in ontstoppen en ruimen
  • Express dienst
  • Ervaren techniekers
  • Vakkundige service
  • Modern wagenpark en materiaal
  • Meer dan 30 jaar ervaring