Bel ons
Toilet
Ontstoppingen, Regenwaterputten, Rioleringswerken

Waarom maakt mijn toilet een borrelend geluid?

Normaal gezien loopt het water van uw toilet in één soepele beweging weg. Hoort u een klokkend geluid of ziet u dat het water borrelt? Misschien hoort u soms vreemde, borrelende geluiden in de afvoer van uw gootsteen of wc. Vooral als het regent doet dat zich voor. U hoort dan een klokkend geluid en het water blijft staan of komt zelfs terug naar boven.

Wanneer de afvoer een borrelend geluid maakt kan dat gebeuren op momenten dat er elders in huis water wordt gebruikt en afgevoerd. Bijvoorbeeld wanneer het toilet wordt doorgespoeld, als iemand aan het douchen is of het bad leeg laat lopen.

Wat zou het zijn? Kan het riool al die overvloedige regenval niet aan? Die kans is aanwezig, maar niet erg aannemelijk. Een borrelend toilet is vaak een voorbode van een groter probleem. Hieronder noemen we de meest voorkomende oorzaken op.

Verstopping van leidingen

Het kan zijn dat de afvoer lichtelijk verstopt is. Het borrelende geluid is een signaal dat de afvoer niet volledig is verstopt maar dat er wel sprake is van een vernauwde afvoer. Mogelijk zit er een vreemd object in uw afvoer wat de leiding gedeeltelijk verstopt. Uw afvoer ontstoppen is in dat geval ook een goede oplossing. Daarnaast kan de oorzaak wat dieper liggen.

Septische put zit te vol

Wanneer de septische put te vol is, zal het water van uw toilet niet meer moeiteloos weglopen. Het resultaat is een klokkend geluid van kleine beetjes water die door de afvoer stromen. Het water probeert zich een weg te banen naar de beerput, maar wordt telkens terug naar de toiletpot gestuwd. In deze situatie moet u uw septische put laten ledigen en reinigen om het probleem te verhelpen.

Beschadigde ontluchting van de afvoer

Er is een ontluchtingskanaal aangesloten op uw riool dat lucht aanvoert en water makkelijk laat wegspoelen. Als het water van de liggende leiding onder uw pand niet meer goed wegloopt en zelfs blijft staan in de buis, kan het riool niet ontlucht worden. De oorzaak is vaak een doorzakkende, liggende leiding, waardoor er een vacuüm ontstaat bij het doorspoelen.

Meestal is zo’n kanaal aangesloten op een ontluchtingspijp op uw dak. De lucht komt niet via het ontluchtingskanaal, maar wordt ergens anders gezocht. Zo ontstaat er een borrelend geluid ergens anders in uw huis wanneer u het toilet doorspoelt.

Beschadigde riolering

Als er na het ontstoppen van uw toilet en het legen van uw septische of beerput nog steeds een borrelend geluid uit het toilet komt, kan het zijn dat de verstopping zich in de riolering of dieper liggende leidingen bevindt. Het kan zijn dat uw riolering verzakt is of dat er boomwortels door de leidingen groeien.

Rioclean voor ontstoppingen in regio Limburg

Rioclean is uw ontstoppingsdienst in Limburg en verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen.

Tevens kan u ons voor een camera-inspectie inschakelen. We loodsen een buigzame camera door de leidingen en sporen zo de oorzaak van het klokkend geluid uit het toilet op. Wij kunnen vervolgens het probleem verhelpen en doen dit bij voorkeur zonder breekwerk. Meer weten? Neem contact met ons op.