Bel ons
doucheputje ontstoppen
Ontstoppingen

Waarom stinkt de afvoer van de douche?

Als je merkt dat het doucheputje begint te stinken, kan dat een enorme bron van frustratie zijn. Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om dit probleem aan te pakken. Voordat we het over oplossingen gaan hebben, is het belangrijk dat je weet wat er zo stinkt. Meestal is het een van twee soorten nare geurtjes: die van schimmel dan wel rot, óf een onmiskenbare rioollucht.

Een muffe schimmellucht in de douche

Dit duidt eerder op een schimmel door een slecht doorlopende of verstopte afvoer. De vochtige omgeving is een ideale voedingsgrond voor schimmels, die zich nestelen op een prutje van samengeklitte haren, zeepresten en andere viezigheid. En schimmels kunnen behoorlijk gaan stinken als je er niets tegen doet.

Een rioollucht in de douche

Dit wordt meestal veroorzaakt door een lekkende afvoer of een slecht functionerende, dan wel kapotte stankafsluiter. Een schotje in dit waterslot of in de zwanenhals zorgt dat er altijd een laagje water in staat. Als het water te laag staat, kan de stanklucht uit de riolering de douche instromen.

Afvoerputje van de douche stinkt: oorzaken

Sommige mensen denken dat de stank uit het afvoerputje vanzelf verdwijnt. Dit is meestal niet het geval. Wanneer je doucheputje stinkt, moet je namelijk zelf in actie komen. Voordat we dat doen, lichten we kort toe hoe een stinkend doucheputje wordt veroorzaakt.

Doucheputje of ontluchtingssysteem is verstopt

De stank uit je doucheputje kan veroorzaakt worden door een verstopping. Er zit dan rommel opgehoopt in de afvoer en dat wordt nat. Hier komt vaak een onprettige lucht van af. Als je constateert dat er een rioollucht uit je doucheputje komt nadat het hard heeft geregend, controleer dan of de ontluchtingspijp niet is verstopt. Normaal gesproken heb je ergens een ontluchtingssysteem zitten, zodat de stank niet in je huis terecht komt. Die kan echter verstopt raken, bijvoorbeeld door blaadjes.

Vocht in de afvoer van de douche

Een andere mogelijkheid is dat er schimmel of bacteriën groeien in de afvoerleidingen. Dit kan gebeuren als er vocht blijft zitten in de leidingen. Hier blijven bacteriën en schimmels inzitten wat op den duur gaat stinken. Daarbij komt dat er ook nog eens haren en zeepresten aanwezig zijn, waardoor het extra prettig wordt voor schimmels. Ook kalkresten kunnen gaan stinken doordat er bacteriën aan blijven zitten.

Lek in de afvoer van de douche

Tot slot kan een stinkend doucheputje ook veroorzaakt worden door een lekkende afvoer. In dat geval ruik je vaak en (sterke) rioollucht. Als de afvoer niet verstopt is en het water gewoon goed door loopt, dan kan het zijn dat een van de leidingen lek is. Het kan ook zijn dat de stankafsluiter of ontluchter van het riool niet meer goed werkt. Dan is het echt tijd om de loodgieter te bellen.

Stinkt de afvoer van je douche nog steeds? Wij zijn jouw ontstoppingsdienst

Heb je alles geprobeerd, maar blijft je doucheputje stinken? Schakel dan Rioclean in Alken, Limburg in. Wellicht is er iets met het riool of de leidingen, dit is zelf lastig om op te lossen. Voor structurele geurproblemen is het beter de hulp van een ontstoppingsdienst in te roepen. Wij achterhalen binnen de kortste keren waardoor de stank veroorzaakt wordt en lossen dit voor je op. Neem contact met ons op en wij verlossen je snel van dit vervelende probleem.

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Meer dan 30 jaar sterk
in ruim- en ontstoppingswerk

  • Specialist in ontstoppen en ruimen
  • Express dienst
  • Ervaren techniekers
  • Vakkundige service
  • Modern wagenpark en materiaal
  • Meer dan 30 jaar ervaring