Een ondergelopen kelder leegpompen is vaak noodzakelijk na heftige regenbuien. Maar er zijn veel meer oorzaken waardoor er water in de kelder stroomt. Deze zijn soms heel moeilijk te vinden. Als u toch met een ondergelopen kelder te maken krijgt, is het noodzakelijk om snel actie te ondernemen.
Oorzaken van wateroverlast in de kelder
Een voor de hand liggende oorzaak van water in de kelder is hevige regenval. Door de klimaatverandering komt het steeds vaker voor dat we te maken krijgen met enorme hoosbuien. Aangezien kelders laag gelegen zijn, stroomt het water daar vanzelf naar toe.
Er kan ook wateroverlast ontstaan wanneer u een aansluitpunt heeft, dat lager ligt dan het straatniveau. En dat rechtstreeks is aangesloten op het gemeenteriool. Zoals bijvoorbeeld een gootsteen of doucheputje. Wanneer het gemeenteriool vol is, dan kan er water omhoog komen bij uw aansluitpunt.
Ook een breuk in de riolering kan zorgen voor water op de keldervloer. Deze vorm van lekkage is heel moeilijk te ontdekken, omdat het alleen lekt als er water in het riool staat.
Als het vocht een gevolg is van binnendringend grondwater kan een behandeling van de muren en de vloer worden uitgevoerd. Door de kelder zo te impregneren bent u ook verlost van de vochtproblemen.
Wat kunt u het beste doen bij een ondergelopen kelder?
Schakel eerst de hoofdstroom uit. Voordat u ook maar iets doet, schakel eerst de stroom uit. Betreed nooit een ondergelopen gebied terwijl de stroom is ingeschakeld. Als u niet zeker weet hoe u de stroom moet uitschakelen, vraag dan om hulp of schakel een elektricien in alvorens u de kelder betreedt.
Bepaal de bron en controleer de afvoer. Bepaal de bron van het water. Als een gebarsten leiding de oorzaak is van de lekkage in uw kelder, sluit dan het water af. Als u een afvoer geïnstalleerd hebt in de vloer van uw kelder, controleer dan of deze tijdens de overstroming niet verstopt is geraakt. Het water kan dan niet uit zichzelf worden afgevoerd.
Verzekering en documentatie verzamelen na een ondergelopen kelder. Als u verzekerd bent tegen waterschade, meld de schade dan bij uw verzekeringsmaatschappij en documenteer de schade zorgvuldig met foto‘s en beschrijvingen. Maak foto’s, zodat u die naar uw verzekering kunt sturen. Het verschilt overigens per verzekeraar of de schade wordt vergoed.
Wanneer uw kelder laten leegpompen?
Om het water weer kwijt te raken, kunt u bij kleinere overstromingen een dweil gebruiken. U kunt het water handmatig verwijderen met een emmer, maar dat zal uren duren. Bij grotere wateroverlast is een waterstofzuiger of een pomp nodig. Kies de juiste pomp, afhankelijk van de properheid van het water. Zit er veel zand in? Dan heeft u een andere soort dompelpomp nodig dan bij helder water. Maar dat gaat alleen als de kelder niet te groot is en als er niet teveel water in de kelder staat.
Als de overstroming aanzienlijk was, kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen om het water efficiënt te verwijderen. In veel gevallen van wateroverlast komt de brandweer in actie, maar voor een ondergelopen kelder kunt u niet bij ze terecht. Weet u niet hoe u hier zelf mee aan de slag gaat? Dan kunt u ook steeds een beroep doen op Rioclean.
Rioclean heeft de beschikking over uiterst krachtige pompen. We kunnen de kelder zelfs leegpompen als de elektriciteit is uitgevallen. Om het laatste beetje water van een vlakke bodem op te zuigen wordt gebruik gemaakt van een vlakzuigpomp.
Rioclean helpt bij ondergelopen kelders in regio Limburg
Door Rioclean in te schakelen voor het kelder leegpompen wordt niet alleen het water verwijderd, maar kan ook de oorzaak van de wateroverlast worden aangepakt. Bij een kapotte riolering of leiding kunnen wij de kelder leegpompen en herstellen. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Rioclean staat in heel Limburg garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Vragen? Neem gerust contact met ons op.