Vragen over septische putten

Waarom moet ik mijn septische put zo vaak laten ruimen ?

Een beerput of septische put zuivert huishoudelijk afvalwater dat via de toiletten passeert. Normaal zorgen bacteriën op natuurlijke wijze voor de gedeeltelijke afbraak van het slib. Maar het gebruik van schoonmaakmiddelen, toiletverfrissers en wc-papier verstoort de bacteriële werking in de septische tank. Bovenaan de put vormt zich een harde, onverteerde laag waardoor de afvoer verstopt raakt. Soms bestaat die bovenste laag van de put bijna volledig uit niet vergaan toiletpapier. Vochtige doekjes zijn ook een oorzaak, net zoals het doorspoelen van tampons, maandverband, ... Als er veel medicatie gebruikt wordt, moet de septische put ook vaker worden geruimd, omdat de bacteriële werking dan niet optimaal is. 

Oplossing: laat de septische put leegmaken door een specialist. 

Kan ik de septische put ook uitschakelen ?

Wil je jouw riolering rechtstreeks aansluiten op de openbare riolering? Dan moet je eerst navragen bij je gemeente of dat mag.

Nadat je de septische put hebt laten ledigen, wordt de put volgestort met zand, waarna de buizen worden doorverbonden. Rioclean werkt deze werken af van A tot Z. 

Als de riolering verouderd is, kan je die best ook vervangen om verstoppingen te vermijden. De buizen die eerst voornamelijk water transporteerden, moeten nu ook toiletpapier laten passeren. Dat kan problemen opleveren.

Wanneer moet ik mijn septische put laten ruimen?

Als na het doorspoelen het water stijgt tot tegen de rand van het toilet en vervolgens langzaam weer wegzakt, is de put waarschijnlijk vol. Bovenaan de put zie je dan een dikke, harde laag die de afvoer naar de septische put verstopt.

Oplossing: Laat de put zo snel mogelijk ledigen en eventueel moet je de afvoerbuizen laten reinigen.

"Bekwame en vriendelijke mensen. Het probleem was vrijwel meteen opgelost! Beveel ze ten zeerste aan!"

Jolien Reekmans

"Ik ben tevreden met de manier van werken en hoe de werken zijn uitgevoerd!"

Koen Smeers

"De mannen van rioclean hebben me echt uit de nood geholpen. Na mijn telefoontje waren ze snel bij ons thuis en ze hebben ook nog alles proper en netjes achter gelaten."

Marianne Steyls

"Deze mensen kennen hun vak door en door! In een mum van tijd was het probleem thuis opgelost. Verder gaven ze ons nog nuttige tips om toekomstige problemen te voorkomen."

Marnik Metten